Truhlíkovou sezonu zbytečně ohrožují škůdci

11.06.2021 | Bydlení a design

Vysazování okrasných rostlinek, které zdobí naše okna po celou sezonu je téměř za námi. Bohužel jsou „truhlíkovky“ často obětí nejednoho škůdce. Se kterými parazity a chorobami se můžeme setkat nejčastěji a jak se proti nim bránit?

Mšice

Mšice jsou malí černí broučci, kteří v obřích seskupeních sají šťávu rostlin, přenášejí na ně nemoci a dokážou rostlin zcela zničit. Napadené rostlinky mají zkadeřené listy, zakrňují a nakonec vadnou. Mšice si mezi rostlinami příliš nevybírá, napadá téměř jakýkoli druh, ale dává přednost mladším výhonům.

Molice

Molice je mezi škůdci druhým nejrozšířenějším druhem. Jde o malé, bíle zbarvené motýlky, které díky svému voskovému povlaku na křídlech odolávají postřikům. Není tedy jednoduché se jich zbavit. Molice sají šťávu z rostlin stejně, jako mšice. Napadené rostliny žloutnou a uvadají.

Padlí

Padlí nejčastěji najdete na růžích, zelenině, ovocných keřích či stromech, skalkových trvalkách, ale i balkonových rostlinách. Jde o houbovitou chorobu, kterou poznáte podle charakteristického bělavého povlaku na listech. Padlí je třeba přecházet. Důležité je nestříkat při zalévání vodu na listy a udržovat větší rozestupy mezi rostlinami.

Ochrana bez chemie

V boji proti škůdcům se osvědčilo zahrádkářům několik domácích prostředků. Nejčastěji se používá výluh z kopřiv, který vyrobíte z kilogramu kopřiv, 24 hodin louhovaných v deseti litrech vody. Tímto výluhem pak rostliny postřikujeme. Je účinný zejména proti mšicím.

Stejně dobře poslouží i odvar z česneku. Nastrouhaný stroužek krátce povaříme v jednom litru vody, po vychladnutí přecedíme a vzniklý postřik aplikujeme na rostliny napadené houbami či jinými škůdci.

Velice efektivní je i mýdlová voda, která rychle hubí škůdce tím, že jim znemožňuje dýchání.

Důležitá je prevence

Před samotných vysazováním pro novou sezonu vždy pečlivě vyčistěte a omyjte nádoby mýdlovou vodou. Pokud se k vám škůdci opakovaně vracejí, vysaďte k často napadeným rostlinám takové, které parazity odpuzují, například rýmovník, levanduli, afrikány apod.

Zdroj: bobvila.com, gilmour.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat